Taita Taveta District

Vrijwel ingeklemd tussen Tsavo West en Tsavo East National parks ligt een gebied dat bewoond wordt door de Taita stam. In het gelijknamige gebied vind je een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Het gebied zelf is bijzonder heuvelachtig en ten dele zeer moeilijk toegankelijk.

Het gebied Taita Hills bestaat uit 3 zeer grote heuvels: Dawida, Sagala en Kasighau. Dawida is verreweg de grootste, meest vruchtbare en dichtst bevolkte plek van de Taita stam. De Wadawida die aan de voet van de heuvel wonen verbouwen voornamelijk groenten, vruchten en mais. De oogst wordt verkocht in de provincie tot aan Mombasa town.

Iets over de Taita

De Taita bestaan eigenlijk uit 3 verschillende stammen, te weten: Wadawida (of Taita), Wasaghala (Sagala) en Wataveta (Taveta). De gesproken taal is onderling gelijk en er is tevens veel gelijkenis met de taal gesproken door de Chagga uit Tanzania. Beide talen stammen direct af van het Swahili. De grootste van de 3 stammen is de Wadawida stam en bestaat volgens de laatste telling uit 300.000 leden.

Historie

Historici geloven dat de Taita’s migreerden vanuit Centraal Afrika tesamen met andere Bantu stammen. Zij migreerden rechtstreeks naar het hedendaagse Kenia komend vanuit het zuiden door Shungwaya, alvorens zich permanent te vestigen in de vruchtbare Taita Hills. De heuvels voorzagen de Taita tevens van een veilige vesting om zich te verdedigen tegen de naburige Masai stammen die met enige regelmaat kwamen roven.

Dagelijks voedsel

Het traditionele voedsel van de Taita bestaat uit banaan, pompoen, cassave, bonen, zoete aardappelen en een soort graan. Zo nu en dan kwam er een beetje vlees bij afkomstig van gejaagd wild van de savanne. Vanaf het moment dat mais zijn intrede deed en de overheid de jacht op dieren verbood werd ugali en gekookte groenten, en dan voornamelijk kool, de hoofdschotel. Kimanga (een stamppot van bonen met cassave, zoete aardappelen, pompoen of mais) is heden ten dage nog steeds een traditionele delicatesse en wordt bereid ter ere van speciale gelegenheden en wordt sinds oudsher begeleid door Mbangara, een traditionele taita drank bereid uit suikerriet met mais of cassave.

Kaart van Kenia, inzet is Nederland in de juiste verhouding.

Tsavo Oost en West

Tsavo Oost en West beslaan samen een oppervlak van bijna 20 duizend vierkante kilometer. Hiervan neem Tsavo Oost het leeuwendeel voor haar rekening met zo’n 12 duizend vierkante kilometer.

Tsavo Oost is het oudste en grootste nationale park in Kenia. In 1948 werd het park een feit en zijn de 11.747 vierkante kilometers authentieke Afrikaanse wildernis verzekerd van een toekomst.

Niet het gehele park is overigens toegankelijk voor toeristen. Grote delen van het park zijn aangewezen als “Remote Animal Wilderness” waar de dieren zich theoretisch ongestoord kunnen bewegen. Er blijft echter genoeg over voor de bezoekers om te ontdekken, er zijn vele jaren nodig om daadwerkelijk alles te zien.

Enkele locaties die absoluut het bekijken waard zijn in Tsavo Oost:

  • Lugards falls
  • Crocodile point
  • Yatta Plateau
  • Aruba dam
  • Dika plains
  • Voi swamp area

Daarnaast vind je door het gehele park kleine watergaten waar dieren zich laven.

Een klein stukje geschiedenis van Tsavo Oost…

In 1898, lang voordat Tsavo National Park werd opgericht, terroriseerden twee man-leeuwen dit gebied. Zij doodden en aten een geschatte 135 spoorwegbouwers die werkten aan de aanleg van de Kenia – Oeganda spoorweg. Deze maanloze leeuwen sleepten mensen letterlijk uit hun tenten ondanks alle genomen voorzorgsmaatregelen zoals boma’s (hagen aangelegd van doornstruiken). Er werden jarenlang boobytraps, valkuilen, vallen en andere listen geplaatst maar niets hielp. Deze twee broers kregen van de lokale bevolking de namen “Ghost” en “Darkness”. Na enkele jaren werden deze twee leeuwen gedood door Lt. Col. John Henry Patterson.

Heden ten dage is de angst voor de maanloze leeuwen van Tsavo nog steeds een feit. Afstammelingen van deze leeuwen hebben ook geen manen en een donkere streep op hun rug. Ze zijn groter dan de gemiddelde leeuw en lijken weinig of geen angst te kennen. Of ze zich ook vergrijpen aan mensen is niet echt zeker………