Radio Halsband (afgerond)

Radio HalsbandVoor een televisieserie van een bekende natuur-docu zender werd een dierenarts uit Engeland gefilmd. Hij deed in ieder Afrikaans land een “veterinaire” ingreep.

Voor Kenia was bedacht dat een aantal grote katten een radio-halsband om zouden krijgen. Dit is een veelgebruikte techniek om dieren te kunnen volgen vanuit een auto of vanuit de lucht.

Het aanmeten van deze zogenaamde radio-halsbanden is een eenvoudige klus maar vergt wel kennis en ervaring over techniek en dier. Iets wat onze “vriend” duidelijk niet in huis bleek te hebben, getuige het feit dat bij de twee dieren die wij gelukkig en per ongeluk wisten te traceren de halsbanden zo strak zaten dat de dieren nog nauwelijks adem konden halen. Het betrof hier twee leeuwinnen, de cheetah is nooit meer gevonden en wij vermoeden het ergste.

Radio HalsbandMedewerkers van WLCI hebben na de eerste leeuwin gered te hebben nog 2 volle weken gezocht naar de andere dieren en dus slechts alleen de andere leeuwin gevonden.
De halsbanden hadden toen al schade aangericht, buiten de ellende van een constante wurging, dag en nacht, waren infecties en diepe snijwonden hun deel.

De eerste leeuwin kon door de steeds erger wordende benauwdheid niet meer jagen. Daarnaast had ze een aantal welpjes die gevoed moesten worden dus voedsel werd steeds belangrijker voor haar. In een laatste poging wat eten te verschalken maakte ze een cruciale fout, ze ging in gevecht met een stekelvarken….

Na dit verloren gevecht zat de leeuwin vol met diepe wonden waar de stekels nog instaken. Zelfs diep in het spierweefsel zaten afgebroken stekels. De WLCI medewerkers wisten midden in het veld en in het donker alle stekels te verwijderen met niets anders dan een zakmes en een multitool. Gelukkig was er aan boord een doos antibiotica die direct toegediend kon worden.