Translocatie van Olifanten (afgerond)

Olifanten Translocatie

In het grotendeels omheinde reservaat Shimba Hills in Kenia leven grote groepen olifanten. Een aantal van deze dieren heeft geleerd de omheining te vernielen en in de avond op roverspad te gaan.

Dit gebeurt dan in de wijde omgeving waar kleine boeren hun bestaan hebben opgebouwd en in hun levensonderhoud voorzien met het verbouwen van groenten en fruit. De aangerichte schade beperkt zich niet tot het eten en vernielen van de gewassen en het hek, het loopt in bijna alle gevallen uit in een bloedige oorlog tussen mens en dier.

Overpopulatie is de belangrijkste reden van dit gedrag en omdat de dieren niet kunnen migreren naar andere gebieden leek, buiten euthanasie, verplaatsen de enige juiste optie.

Na uitvoerige bestudering werd door KWS (Kenya Wildlife Service) besloten dat een groep van 35 dieren 300 kilometer verplaatst diende te worden naar Tsavo East National Park.

Zo’n actie kost veel geld, kennis, medicijnen en mankracht.

WLCI kon daar voor driekwart aan bijdragen, 2 specialisten gingen ter plaatse en brachten 2 sporttassen vol verdovingsmiddelen en antibiotica mee.

3 weken bleven zij in de bush en waren de medewerkers getuige van de eerste grote translocatie van olifanten in Kenia. Een levensreddende actie voor dier en mens.